Θαλασσινά
ΓΕΜΙΣΤΟ ΚΑΛΑΜΑΡΙ
Με παρθένο ελαιόλαδο NISSA
Συστατικά
(5 – 6 μερίδες)
1 κιλό μεσαίο (10-12 εκ.) καλαμάρι
1 φλυτζάνι ρύζι για τη γέμιση
1 1/2 φλυτζάνια ελαιόλαδο NISSA
2 μεσαία κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 ώριμη ντομάτα ξεφλουδισμένη
αλάτι & πιπέρι
καννέλα, μαϊντανός, ψιλοκομμένες μαύρες
σταφίδες κουκουνάρια (προαιρετικό)
Εκτέλεση
Πλένουμε και καθαρίζουμε το καλαμάρι αφαιρώντας το κόκκαλο και κομματιάζοντας τα πλοκάμια. Ξεπλένουμε το ρύζι και το τοποθετούμε σε ένα μπώλ μαζί με το καλαμάρι. Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και αφήνουμε τα κομματιασμένα κρεμμύδια να καφετίσουν. Όταν γίνουν διαφανή, προσθέτουμε τα πλοκάμια του καλαμαριού, ρύζι, αλατοπίπερο, σταφίδες, κουκουνάρια και ένα μικρό ποτήρι νερό. Όταν το νερό εξατμιστεί, μετακινούμε το τηγάνι απο το μάτι και προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Γεμίζουμε το καλαμάρι μέχρι τη μέση με γέμιση και ύστερα ράβουμε το άνοιγμα με μια οδοντογλυφίδα. Το τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα μαζί με τη ντομάτα και το αφήνουμε να σιγοβράσει. Εάν περισσέψει γέμιση, ξεφλουδίζουμε και κομματιάζουμε μία ντομάτα και μαζί με το χυμό της και λίγο νερό τα προσθέτουμε στη περίσσια γέμιση. Την αφήνουμε να σιγοβράσει εως ότου μαγειρευτεί και την χρησιμοποιούμε για να συνοδέψουμε το καλαμάρι. Μπορούμε, εάν το επιθυμούμε, να προσθέσουμε και μία κουταλιά πορτοκαλιού για να νοστιμίσει η περίσσια γέμιση.
Comments are closed